Blog

INTRANET PENTRU TOTI

Intranet pentru toti sau despre cum viitorul incepe in scoala

Am publicat prima versiune a articolului Intranet pentru toti in revista Computer World Romania din 16-30 sept 1997 si a fost atunci probabil unul dintre primele articole pe aceasta tema din Romania.

Tema articolului era atunci si am dori sa o mentinem si in acest update, cum creem un Intranet cu costuri zero sau minime pentru organizatia noastra si daca este posibila democratizarea aceste filozofii a Intranetului, deci Intranet pentru toti.

Update-ul acestui articol il facem pentru a raspunde provocarii de a lansa o strategie demna de numele Intranet pentru toti bazata pe Sharepoint.

Spuneam in prima versiune a articolului ca in medicina exista pricipiul “mai intai sa nu faci rau” si ca in domniul informatiei este bine sa incepm mai intai cu ce este gratuit. Ceea ce trebuie sa facem noi ar fi doar sa acceptam provocarea. Putem face un proiect prin care sa recuperam toate blocajele de pana acum si eventual sa ne pozitionam in avansul catre societatea informatica si societatea cunoasterii asa cum meritam de fapt ca prim faptul ca suntem promotori in lume ai ciberneticii?

Exista un proverb care spune: “Dacă vrei să prosperi un an, atunci cultivă cereale. Dacă vrei să prosperi zece ani, plantează copaci. Dacă vrei să prosperi timp de o viaţă, creşte (educa) oameni.” Deci ar trebui sa incepem cu educatia. Daca vrem sa introducem tehnologia Intranet in toate firmele si organizatiile din Romania, proiectul “Intranet pentru toti” trebuie sa incepa in scoala.

Ceea ce propunem este sa profitam din plin de oferta MS pentru educatie si sa creem cea mai buna strategie pentru a obtine cele mai mari avantaje din acaesta oferta in viitor. Premiza educationala este: intranetul este cel mai bun ecosistem pentru un mediu educational si cunoasterea lui cel mai important atu pentru un viitor angajat. Intranetul poate sa devina varful de atac al transformarii digitale a societatii.

Sa analizam Planurile Office 365 Education și prețurile acestora si sa creem o strategie din care sa profite fiecare elev din fiecare scoala si apoi prin intrega scoala, undeva in viitor, intrega societate. Digital school va pregati cadrele care mergand apoi in organizatii, corporatii, IMM sau ONG vor crea acele Digital Workplace in care productivitate, comunicarea si creativitatea sunt maximizate.

Încercați Office 365 gratuit și vedeți cum vă poate ajuta școala să economisească timp și să fie mai productivă. Instituțiile academice calificate pot primi Office 365 Education gratuit sau pot face upgrade la caracteristicile complexe cu o reducere de preț semnificativă. Va trebui să confirmați că sunteți o instituție academică acreditată pentru a beneficia de aceste oferte.

Office 365 Education este GRATUIT pentru elevi și studenți si GRATUIT pentru cadre didactice. Nu este nevoie decat de strategia prin care fiecare scoala sa profite la maxim de acesta oportunitate unica. Ea poate fi baza in viitor a unei cresteri a productivitatii si colaborarii in tot mediul de afaceri si in toate organizatiile din Romania.

Deci doua pricipii: incepe mai intai cu ce e gratis si evident profita la maxim si incepe mai intai cu scoala dar cu toata scoala, cu toate scolile si cu toti actorii educationali: elevi, studenti, profesori, parinti, inspectorat, minister.

La aparitia tehnologie Intranet aceasta era prezentata ca viitorul intreprinderilor datorita faptului ca era mai mult decat un salt tehnologic, era o schimbare de paradigma ale carei linii de forta le mentionase Naisibit in Megatrends.

El spunea ca cele mai mari avantaje ale intranetului nu sunt cele lineare, cele care pot fi calculate prin cresterea productivitatii, comunicarii si colaborarii, ci cele care rezulta din faptul ca el schimba filosofia de lucru a intreprinderii cu una complet noua. John Naisibit, in Megatrends, in capitolul “De la ierarhii la retele“, spune ca retelele ofera ceea ce birocratiile nu pot oferi niciodata – si anume legatura pe orizontala. Din punct de vedere structural, lucrul cel mai important in legatura cu o retea este faptul ca fiecare individ se afla in centrul ei. Toate acestea se potrivesc perfect tehnologiei intranet. Naisibit mai spune ca “In cadrul retelelor recompensele vin din puterea tuturor nu din puterea de a-i da la o parte pe altii.” El anticipeaza ca in viitor institutiile se vor organiza dupa un stil de conducere bazat pe modelul retelelor.

Scoala romanesca are nevoie de o strategie nationala care sa canalizeze la maxim avantajele si sa incepa prin a profita la maxim de tot ceea ce este gratuit. Scoala insasi este supusa zi de zi unor transformari majore in care competitia devine globala. Parea de neimaginat in urma cu o decada ca te poti atinge de cursurile extrem de scumpe ale universitatilor de top dn lume dar astazi orcine poate sa audieze pe mobil, in troleu sau intr-o sala de asteptare, cursuri gratis la MIT, Harvard sau o alta universitate de prestigiu din lume avand cei mai reputati profesori si colaborand cu mii de colegi din intrega lume.

Daca noi nu vom avea o strategie elevii nostri vor adera la strategiile altora cu efecte care nu pot fi prezise. Global Learning este un adevarat tsunami care deja se manifesta: Online Course report arata ca numarul celor care urmeaza cursuri online gratuite MOOC, Massive Open Online Courses a crescut de la 160.000 elevi la o singura universitate in 2011 la 35.000.000 de elevi la 570 universitati si 12 provideri in 2015. Scoala romanesca are nevoie urgent de o strategie in care conducerea sa fie bazata pe modelul retelelor, organizare, relatia cu parintii si inspectoratul, achizitiile, comunicarea sa fie bazate pe retele. In centrul acestei filosofii trebuie sa fie un nucleu si acesta este Intranetul scolii si anume un Intranet bazat pe Sharepoint. Intranetul va fi obiect de studiu si suport al activitaii in scoala, al tuturor activitatilor in scoala inclusiv cele didactice si administrative si de comunicare. Scoala va invata sa relationeze cu furnizorii, si cu parintii, alt actor important al actului educational, prin extranet.

Scoala romanesca are nevoie urgent de o strategie in care conducerea sa fie bazata pe modelul retelelor, organizare, relatia cu parintii si inspectoratul, achizitiile, comunicarea sa fie bazate pe retele. In centrul acestei filosofii trebuie sa fie un nucleu si acesta este Intranetul scolii si anume un Intranet bazat pe Sharepoint. Intranetul va fi obiect de studiu si suport al activitaii in scoala, al tuturor activitatilor in scoala inclusiv cele didactice si administrative si de comunicare. Scoala va invata sa relationeze cu furnizorii, si cu parintii, alt actor important al actului educational, prin extranet. Scoala, fiecare scoala ar putea apoi sa iasa in scocietate nu numai cu site-ul scolii ci si cu alte site-uri de proiecte. Odata cu facilitatile de publishing ale SharePoint Server 2013 putem publica site-uri in Internet, Intranet si Extranet.

Pentru a realiza saltul calitativ, care se face prin trecerea la o filosofie de lucru in intranet, trebuie sa spunem ca intranetul favorizeaza si intareste conexiunile de feedback in sistem, conexiuni care reprezinta coeziunea unui sistem si a caror absenta il transforma intr-un sistem cu o birocratie greoaie si o conducere totalitara capabila sa falimenteze orice intreprindere. Absenta feedbackului este un element de cultura negativa a intreprinderii.
Intranetul este o retea fiabila iar “retelele – spune Adrian Restian, specialist roman in medicina cibernetica – sunt mecanisme antientropice”.

De obicei articolele despre intranet desfasoara un impresionant arsenal tehnic care pare a necesita o pregatire tehnica deosebita si cheltuieli cu super-servere si firewalls. Totusi, cea mai buna solutie pentru trecerea la solutii intranet/Internet este “start small, scale fast”. SharePoint Online este solutia prin care putem crea in fiecare scoala un Intranet ca nucleu al unei strategii nationale de digital trasformation care sa ne pregatesca pentru economia web.

Scoala romanesca trebuie sa faca echipa cu MS Sharepoint. Sa ne imaginam ce ar insemna spre exemplu utilizarea a numai un singur tool de colaborare in scolile din romania: Microsoft Teams. Elevii ar putea studia si in echipe virtuale de studiu, Profesorii ar putea sa faca echipe cu elevii pe subiecte de studiu, ar putea face echipe de excelenta conduse de directorul scolii, inspectoratul si ministerul ar forma echipe de lucru cu directorii si profesorii. Directorul scolii ar putea fixa intalniri cu presedintii comitetului de parinti. Parintii ar putea forma echipe cu dirigintele si ar putea fi prezenti chiar daca nu pot ajunge la sedinta cu parintii si ar putea accesa instant notele, absentele si dinamica invatarii copilului.

Permanent in contact cu echipa, de la ministru la elev si parinte – toti pentru excelenta. Avem prea multe date si prea multe informatii si unelete necesare pentru a nu trece de la invatarea prin feedback, la invatarea prin feednow si apoi prin feed before – prevederea.

Oferim sisteme de intranet operational care ajuta companiile sa devina mai flexibile si mai eficiente

Contact

  str. Alexandru Vlahuta, nr 6, sect 3, 031023, Bucuresti

 (+4) 021.317.51.00

office @ zen-it.ro

Cod unic de inregistrare RO15872962

Numar de inregistrare la Registrul Comertului J40/14780/2003